Turizam je prioritetni sektor bugarske privrede sa velikim potencijalom za rast. U poslednjih nekoliko godina njegov značaj za društveno-ekonomski razvoj i njegovo učešće u BDP je raslo. Prisutno je povećanje investicija u infrastrukturu i poboljšanje pravnog i institucionalnog okvira za njega. Broj malih i srednjih preduzeća u ovom sektoru je značajno povećan.

U regionu Vidina turizam je zastupljen uglavnom od strane preduzeća koja nude hotelske usluge, ugostiteljske usluge i licenciranih turističkih agencija. I pored postojećih tradicija, bogatstva prirodnih, kulturnih i istorijskih znamenitosti došlo je do pada u broju aktivnih subjekata u ovom sektoru, sa 293 u 2004. godini na 261 u 2010. godini. Istovremeno se veličina DMA povećava, što ukazuje na poboljšanje kvaliteta usluga turistima, kroz modernizaciju postojećih turističkih objekata ili izgradnju novih.

Opširnije...

U vezi sa Nacionalnom strategijom za razvoj turizma u Republici Srbiji, Timočka krajina (pripada jugoistočnoj oblasti) sa svoja dva upravna okruga, Zaječarskim i Borskim, se smatra faktorom razvoja u nekoliko vrsti turizma – vodenom, banjskom, planinskom, urbanom, pešačkom, ruralnom i drugim vrstama turizma i rekreacije.

Ova oblast je bogata raznim atrakcijama, što je jedan od 3 ključna elementa za  uspešan razvoj turizma, a najvažniji među njima su sledeći – reka Dunav sa Đerdapskom klisurom, Veliki i Mali Kazan i Nacionalni park Đerdap, brdsko-planinski masivi gde dominira Stara planina. Ostale brdsko-planinske oblasti u potpunosti ili delimično obuhvataju 1500 kvadratnih kilometara ili 20% teritorije ovog regiona, kao što su Kučajske planine, Deli Jovan, Mali i Veliki Krš, Miroč, Veliki Greben, Homolјske planina, Ozren, Rtanj, Devica, Tupižnica, Tresibaba i Vrlejica.

Opširnije...